duminică, 13 martie 2011

Permisul de şedere provizoriu pentru cetăţeni străini şi apatrizi domiciliaţi temporar în Republica Moldova (IR/IC)

Permisul de şedere – act oficial, eliberat în conformitate cu prevederile legii, care atestă şederea legală a cetăţeanului străin sau apatridului pe teritoriul Republicii Moldova.

Permisul de şedere se eliberează cetăţenilor străini (IR) şi apatrizilor (IC), care domiciliază temporar în Republica Moldova pe un termen de pîna la 1 an, cu excepţia:
  • cetăţenilor străini sosiţi în Republica Moldova la studii în instituţiile de învăţământ de stat în baza tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, pentru care permisul de şedere se eliberează pe întreaga perioadă de studii, cu condiţia reconfirmării anuale în organele de resort a aflării acestora la studii în Republica Moldova;
  • fondatorului întreprinderii cu investiţii străine de cel puţin 500 mii dolari S.U.A. şi persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul acestei întreprinderi ( conducătorului şi adjuncţilor săi), sosiţi pentru anumit timp în Republica Moldova, pe un termen cerut de solicitant, dar nu mai mare de 5 ani.
  • cetãţenilor Statelor Unite ale Americii sosiţi pentru anumit timp în Republica Moldova, pe un termen de valabilitate de 60 de luni, dar nu mai mare decît termenul de valabilitate a paşaportului naţional, conform Înţelegerii, încheiate prin schimb de note, dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind facilitarea regimului de vize, ratificate de cãtre Parlamentul Republicii Moldova prin Legea nr. 86 din 7 mai 2010.

Modele:

Permis de şedere pentru cetăţenii străini, domiciliaţi provizoriu pe teritoriul RM Permis de şedere pentru cetăţenii străini, domiciliaţi provizoriu pe teritoriul RM Permis de sedere pentru apatrizii, domiciliati provizoriu pe teritoriul RM 
Permis de sedere pentru apatrizii, domiciliati provizoriu pe teritoriul RM
Categorii de solicitanţi:
Permisul de şedere provizoriu se eliberează cetăţenilor străini sau apatrizilor domiciliaţi temporar, care au imigrat în RM conform  următoarelor scopuri:
  • migraţia de familie - pe un termen de până la 1 an în temeiul adeverinţei de imigrant.
  • migraţia de muncă - pe un termen de până la 1 an în temeiul adeverinţei de imigrant şi deciziei privind acordarea dreptului de muncă ( cu excepţia fondatorului întreprinderii cu investiţii străine de cel puţin 500 mii dolari S.U.A. şi persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul acestei întreprinderi pe un termen cerut de solicitant, dar nu mai mare de 5 ani).
  • migraţia pentru obţinerea studiilor - pe un termen de până la 1 an în temeiul adeverinţei de imigrant, cu excepţia cetăţenilor străini sosiţi în Republica Moldova la studii în instituţiile de învăţământ de stat în baza tratatelor internaţionale la care Republica Moldova este parte, pentru care permisul de şedere se eliberează pe întreagă perioadă de studii, cu condiţia reconfirmării anuale în organele de resort a aflării acestora la studii în Republica Moldova (costul serviciului - 290 lei, termenul de examinare – 30 de zile);
Cetăţenilor străini şi apatrizilor, aflaţi temporar pe teritoriul Republicii Moldova, li se eliberează permis de şedere cu utilizarea informaţiei din Registrul de stat al populaţiei la prezentarea procurii traduse şi legalizate în modul stabilit.
În toate cazurile termenul de valabilitate al permisului de şedere provizoriu nu poate depăşi termenul de valabilitate al actului naţional de identitate.

Documente necesare:

Documentarea cetăţenilor străini şi a apatrizilor aflaţi temporar în Republica Moldova se efectuează în baza cererii solicitantului şi la prezentarea următoarelor documente:
  • actul de identitate valabil, recunoscut sau acceptat de Republica Moldova cu menţiunea Serviciului Grăniceri sau anexa respectivă, care confirmă traversarea frontierei RM şi viza de intrare (pentru cetăţenii ţărilor cu care Republica Moldova este în regim de vize);
  • adeverinţa de imigrant eliberată de Biroul Migraţiei şi Azil al MAI;
  • decizia privind acordarea dreptului de muncă eliberată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (pentru persoanele sosite la muncă);
  • în cazul documentării fondatorului întreprinderii cu investiţii străine de cel puţin 500 mii dolari S.U.A. şi persoanelor cu funcţii de conducere din cadrul acestei întreprinderi –prezentarea documentului care atestă investiţii în sumă de cel puţin 500 mii de dolari S.U.A.
  • certificatul medical privind susţinerea examenului medical în scopul depistării virusului imunodeficitar uman (H.I.V.) şi a maladiei S.I.D.A.;
  • demersul organizaţiei, întreprinderii sau a instituţiei de învăţământ cu anexarea copiei certificatului de înregistrare a întreprinderii şi a extrasului de înregistrare a întreprinderii din Registrul de stat al unităţilor de drept;
  • documentul care atestă dreptul de posesie asupra spaţiului locativ (contractul de locaţiune, sublocaţiune, bonul de repartiţie, declaraţia proprietarului notarial autentificată, etc.);
  • grupa sangvină confirmată de instituţia medicală (în caz de documentarea primară);
  • bonurile de plată;
  • actele de stare civilă suplimentare în cazul migraţiei de familie;
  • acordul Ministerului Educaţiei privind înmatricularea la studii  a cetăţeanului străin sau apatridului în instituţiile de învăţămînt.
În unele cazuri speciale pot fi rezonabil solicitate şi alte documente.

Pentru perfectarea permisului de şedere provizoriu cetăţeanul străin şi apatrizi domiciliaţi temporar în Republica Moldova

termen de fabricare


costul**
30
zile

350
lei
15
zile

520
lei
5*
zile

700
lei
24
ore

870
lei
8
ore

1050
lei
Serviciul se acordă în următoarele oficii (secţii) de evidenţă şi documentare a populaţiei

Pentru perfectarea permisului de şedere provizoriu cetăţeanul străin şi apatrizi domiciliaţi temporar în Republica Moldova, la prezentarea procurii
Notă: Perfectarea şi eliberarea permisului de şedere provizoriu pentru cetăţeanul străin şi apatrizi, la prezentarea procurii, se efectuează numai la documentarea repetată.
termen de fabricare


costul**
15
zile

1040
lei
5*
zile

1400
lei
24
ore

1740
lei
8
ore

2100
lei
Serviciul se acordă în următoarele oficii (secţii) de evidenţă şi documentare a populaţiei:
În cazul urgentării permisului de şedere (provizoriu), va fi necesară achitarea diferenţei de plată.Spre exemplu, dacă  la 09.03.2009 a fost recepţionată comanda de perfectare a permisului de şedere (provizoriu) în termen de o lună se achită suma de 350 de lei (+taxa de stat 10 lei). Ulterior, la 25 martie 2009 (peste 17 zile după primirea comenzii), solicitantul se adresează cu cerere de urgentare a eliberării permisului la 26 martie 2009. În acest caz, comanda repetată a serviciului respectiv este taxată cu suma pentru serviciului prestat  timp de 24 de ore (870 de lei). Efectiv solicitantul achită diferenţa pentru urgentare, deci, 870 -350 = 520 de lei.
Întrebare: Care e procedura de înregistrare a cetăţenilor străini care au intrat prin segmentul de frontieră Moldo-Transnistreană?
Răspuns: Conform punctului 19 al Hotărârii Guvernului nr.376 din 06.06.1995 cetăţenii străini şi apatrizi care întră în Republica Moldova prin segmentul de frontieră moldova-ucraineană necontrolat de autorităţile moldoveneşti sunt obligaţi, în termen de 72 de ore din momentul trecerii frontierei de stat a Ucrainei, să declare despre aceasta la orice secţie (birou) de evidenţă şi documentare a populaţiei a Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, prezentând actul de identitate naţional pe baza căruia i se permite intrarea în Republica Moldova, pentru a fi luat în evidenţă.
Ministerul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor va elibera acestor persoane o anexă la actul de identitate naţional, care va servi temei pentru şederea lor legală pe teritoriul Republicii Moldova.

Dacă nu aţi găsit răspuns la intrebarea care Vă interesează sau doriţi să primiţi informaţii suplimentare referitor la acest serviciu puteţi să scrieţi in compartimentul consultaţii sau să contactaţi serviciu informativ-consultativ la tel.:
(+373 22) 25-70-70 sau (+373 22) 50-46-64.

Un comentariu:

  1. Buna ziua!
    Sunt cetatean roman casatorita cu un cetatean moldovean si doresc sa imi fac permis de sedere temoprar. Printre actele necesare se numara si asigurarea medicala. Intrebarea mea este daca am asigurare medicala facuta in Romania, valabila pentru serviciile medicale din Moldova este in regula? Am auzit diferite opinii printre care ar fi obligatorie asigurarea facuta in Moldova. Va multumesc si astept un raspun cat mai curand

    RăspundețiȘtergere